De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.

Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten.

Voor een verlenging was de goedkeuring nodig van een aantal parlementen, waaronder het Duitse en Nederlandse. Dat was op deze korte termijn niet meer te regelen. ,,Het programma is over om middernacht” twitterde de Slowaakse minister Peter Kazmir.

Woensdagochtend weer overleg

Een woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat er woensdagochtend een nieuwe telefonische vergadering zal zijn. Er komt een nieuwe brief van de Griekse regering.

Griekenland had dinsdag als laatste poging een ,,technisch bankroet” te voorkomen, gevraagd om een tweejarig reddingsplan via het permanente noodfonds ESM. De Griekse premier Alexis Tsipras vroeg ook om een herstructurering van de enorme schuldenberg.

De kans dat de ministers ook zouden instemmen was klein. De geldschieters hebben altijd gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond.

Referendum schond vertrouwen

Het referendum over het reddingsplan voor het land dat de Griekse regering mét een negatief stemadvies aankondigde, is de geldschieters in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Het vertrouwen is gebroken'', klinkt het in Brussel.

Het tijdelijke noodfonds voor zwakke eurolanden (het EFSF) bevestigt in een dinsdag gepubliceerde verklaring dat het steunprogramma voor Griekenland om middernacht afloopt, zonder dat vervolgafspraken zijn gemaakt.

EFSF-baas Klaus Regling laat in de verklaring weten de gang van zaken betreurenswaardig te vinden. ,,De vele offers die de Griekse bevolking moest brengen, begonnen zich terug te betalen'', zei hij.

Volgens Regling was Griekenland tot vorig jaar Europees kampioen hervormen, en lag het land op koers voor een sterk economisch herstel. De weigering van de huidige regering om ook de laatste benodigde hervormingen door te voeren, brengt de positieve resultaten van het hulpprogramma in gevaar. De stijgende lijn kan volgens de bestuurder worden hervat als de Grieken ervoor kiezen door te gaan met hervormen binnen de eurozone.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl